Ouderen, kauwen en gebitsverzorging

Kauwen

Vroeger was het vrij normaal om al op jonge leeftijd aan het kunstgebit te gaan. De gedachte was onder andere: dat scheelt tandartskosten op latere leeftijd. Ik weet zelfs van een jong meisje die op haar negentiende ging trouwen en als huwelijkscadeau het trekken van al haar tanden en kiezen kreeg en daarvoor in ruil een prachtig kunstgebit. Ik vond dit een horrorgedachte! Nu kun je met een kunstgebit natuurlijk prima blijven kauwen, mits het goed verzorgd wordt en ook steeds goed op maat blijft. Maar daar schort het vaak aan. Vaak veranderen de kaken op oudere leeftijd, met als gevolg dat het gebit niet lekker meer zit. Gelukkig is in de loop der jaren de tandzorg steeds beter geworden en hebben nu
veel ouderen ook op latere leeftijd nog hun eigen tanden en kiezen.

Kauwen en geheugen

Een oudere met een beperkte kauwfunctie en kauwactiviteit heeft een slechter geheugen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van neuropsycholoog Roxane Weijenberg. Zij onderzocht het effect van een toegenomen kauwactiviteit op de cognitie en kwaliteit van leven van ouderen met dementie. Van lichamelijke activiteit is bekend dat het een positief effect kan hebben op cognitie en kwaliteit van leven. Matig tot intensief bewegen verlaagt stress en bloeddruk. Nu blijkt dat kauwen voor vergelijkbare effecten zorgt en dus kan worden gezien als een vorm van bewegen. Om goed te kunnen kauwen is een gezonde, pijnvrije mond vereist en voedsel van normale tot harde consistentie. Uit onderzoek komt naar voren dat pijn bij ouderen vaak niet herkend wordt. De mondgezondheid bij ouderen met dementie is niet altijd optimaal. Vaak wordt onnodig zacht of gemalen voedsel gegeten.

Gebitsverzorging

Het kan van levensbelang zijn om te zorgen dat het gebit in goede conditie blijft. Problemen met tanden en/of kiezen, tandvlees of gebitsprotheses kunnen namelijk niet alleen leiden tot pijn en een slechte adem. Ze kunnen ook ernstiger problemen tot gevolg hebben zoals longontsteking, hart- en vaatziekten en snellere veroudering van het brein. Mensen kunnen problemen krijgen met kauwen en slikken door een
slecht gebit en dat kan dan weer leiden tot een slecht voedingspatroon. Bovendien is goed kauwen zeer belangrijk voor een goede doorbloeding van de hersenen. Het is dus zeer belangrijk dat iemand met dementie ook geregeld naar de tandarts gaat en dat eventuele gebitsprothesen niet hinder tot gevolg hebben. Alleen zonder pijn kun je goed kauwen en genieten van je eten.

Over Hannah Freud

Hannah Freud heeft een rijk verleden in de zorg. Daarbij heeft ze gezonde aandacht voor mensen die werken in de zorg en voor hen die een beroep doen op de zorg. Ze was 10 jaar directeur van de stichting Anders Beleven, een organisatie die door middel van allerlei zintuigelijk activiteiten aandacht schonk aan hetgeen gezond was in de zorg. Door de inzet van muziek, theater, massages, aandacht voor eten en een prettige geur in de zorg werd een instelling bewust van wat er met gezonde aandacht mogelijk is. Daarnaast heeft Brilliant het initiatief Eerste Hulp bij Mantelzorg (EHBM) gestart. In 2016 is EHBM genomineerd voor de Nationale Zorgvernieuwings-prijs. De Nationale Zorgvernieuwingsprijs is de prijs die vernieuwende ideeën voor betere zorg en welzijn in Nederland (om de twee jaar) op weg helpt. Zie voor meer informatie: www.ehbmz.nl. EHBM werkt ook samen met Valtes.

Lees ook over:

Gemoedsrust en vrijheid voor jou en je dierbare.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Naam*

Lead Gen Nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Naam*

Gemoedsrust en vrijheid voor jou en je dierbare.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Naam*