
Voor wie zorgt
Ondersteuning en hulp als loterij
“Ik hoor nu pas dat er zoiets als een casemanager dementie bestaat.”
Elke week spreken we mensen die zorgen voor een familielid, vriend of buurtgenoot. We spreken ze tijdens interviews, focusgroepen – vaak gewoon aan de keukentafel. En deze zin komt steeds terug.
Niet van mensen die aan de zijlijn staan. Maar van mensen die dagelijks hun leven ombouwen rond de zorg voor hun partner, ouder of kind. Die alles doen om het thuis draaiende te houden. Vaak naast werk, kinderen, administratie en een sociaal leven dat langzaam verdwijnt. Mensen die zichzelf geen mantelzorger noemen, maar binnen het systeem wel zo genoemd worden.
En dan hoor je – soms pas na een jaar – dat er ondersteuning bestaat die je had kunnen ontlasten. Had.
Ondersteuning en hulp als loterij
De zorg voor een dierbare hebben voelt soms als een ingewikkeld spel waarvoor je de spelregels nooit hebt gekregen. Niemand vertelt je waar je moet beginnen. Je moet het geluk hebben de juiste persoon tegen te komen: een huisarts die het benoemt, een wijkverpleegkundige die de tijd neemt, of een andere mantelzorger die toevallig al verder is.
Maar als die ontmoeting uitblijft?
Dan blijf je zoeken. Dan verdwijn je in formulieren, tussen loketten, onder de stress. Terwijl je allang op je tandvlees loopt.
Zo voelt het: alsof je in een loterij terechtkomt. De zoektocht naar de juiste hulp en ondersteuning als een kwestie van geluk.
De casemanager dementie
Een casemanager dementie is een vast aanspreekpunt voor mensen met dementie én hun mantelzorgers. Iemand die meedenkt, regelt, en het overzicht helpt houden in een steeds complexer leven.
Maar sommige mantelzorgers hebben er nog nooit van gehoord. Ook niet na maanden of jaren intensieve zorg. De dienst is er – maar niet altijd bekend. Doodzonde. Want het verschil dat een casemanager kan maken, is enorm. Ik zag het ook in mijn eigen familie.
Mantelzorgmakelaars en consulenten
We horen soms ook hetzelfde over mantelzorgmakelaars en -consulenten. Professionals die helpen bij het regelen van zorg, het aanvragen van voorzieningen, en het wegwijs maken in wetten en regels.
Ze kunnen echt lucht geven. Maar niet alle mensen die zorg hebben voor een dierbare weten deze ondersteuning te vinden. Of hoe de financiering ervan geregeld is. En dus blijf je het wiel uitvinden. Terwijl er iemand was die je hiermee echt had kunnen ontlasten.
Toegang tot ondersteuning mag geen kwestie van toeval zijn
Je moet maar net de juiste persoon treffen – én die moet de juiste kennis hebben. Ondanks alle goede bedoelingen is dat natuurlijk niet de bedoeling. In sommige gevallen kan de gratis Valtes-app hier uitkomst bij bieden. In deze app vind je bruikbare informatie van betrouwbare partners. Maar kun je ook je vraag of probleem delen en hier een bruikbaar, gepersonaliseerd en lokaal antwoord op verwachten!
Gelukkig beweegt er iets
Er zijn veel gemeenten en regio’s waar stappen worden gezet. Waar mensen samenwerken om informatie te bundelen en toegankelijk te maken. Waar de mantelzorger niet pas achteraf hoort wat er mogelijk was.
Maar het is nog te vaak de uitzondering.
Samen zorgen we voor betere ondersteuning
Bij Valtes bouwen we mee aan die verandering. Met onze app. Maar vooral met een netwerk van mensen die zeggen: het moet anders. Die de vraag centraal stellen:
“Wat heb jij nodig om dit vol te houden?”
Want het zorgen voor een dierbare is geen bijzaak. Het is de ruggengraat van onze zorg. Het fundament waarop de toekomst van onze gezondheidszorg rust. En dus geen ondersteuning en hulp als loterij.
We delen de zorg – en dus ook de verantwoordelijkheid om die goed te organiseren.
👉 Wat zie jij in jouw gemeente gebeuren? Waar gaat het al goed – en waar raakt het nog zoek?
Ken jij mooie voorbeelden van goede mantelzorgondersteuning? Laat het weten of neem contact met ons op.