RTV Drenthe: Valtes en AI in de zorg

Donderdag 24 augustus 2023 was Valtes te zien in een reportage van de hand van Josien Feitsma, journalist bij RTV Drenthe. Je kunt het originele artikel van RTV Drenthe: Valtes en AI in de zorg vinden via deze link.

Kan AI werkdruk in zorg tegengaan? Drentse ondernemers testen het

Zijn AI (Artificial Intelligence) en sensortechnologie de oplossing voor de druk op de zorg? Dat onderzoeken twee ondernemers uit Beilen. Met behulp van radars kunnen zij op afstand ouderen en kwetsbaren in de gaten houden en zo de zorg assisteren.

Na een pilot in Emmen rollen ze na de zomer een proef uit bij 20 huishoudens in Drenthe en in een zorginstelling in Leeuwarden.

“Nu zijn er ook alarmsystemen in verzorgingstehuizen, maar daarbij lopen we tegen grenzen aan. Die systemen kun je bijvoorbeeld niet in badkamers hangen. Wij werken met radarsensoren. Dus niet met beeld en dus is het minder privacygevoelige informatie,” vertelt Erjen Derks uit Beilen. “Wij zien bijvoorbeeld niks.”

Slimme babyfoon

Na zijn tijd als wethouder in de gemeente Midden-Drenthe steekt Derks samen met zijn compagnon John Beuving zijn energie in het ontwikkelen van software en hardware voor een nieuw systeem voor de zorg.

Verwerkt in een piepklein kastje in de hoek van een ruimte kan de radar door middel van radargolven iemand in de gaten houden. De ademhaling, hartslag en de locatie worden tegelijkertijd op de voet gevolgd. Als er iets afwijkends te zien is, slaat het systeem alarm. “Je moet je voorstellen dat het een ontzettend slimme babyfoon is. Alleen dan zonder beeld en geluid, die op basis van bewegingen het een en ander detecteert.” De kunstmatige intelligentie is de software die vertelt wat de afwijking is.

Test

Om de technologie verder te ontwikkelen krijgen de heren hulp van het Wireless Data Lab van ASTRON in Dwingeloo. Hier testen ze onder andere wat wenselijk is binnen de privacynormen en hoe betrouwbaar alle informatie is. Want wie kan er bij de data? Houdt het ook de hulpverleners in de gaten? En hoe betrouwbaar is alle informatie? “Dat is wel een van de redenen dat we nog niet op de markt zijn en pilots doen”, vertelt Derks. “Zodat we echt nog beter die software kunnen maken en het waterdicht is als we de markt op gaan.”

Mantelzorgcoach en ervaringsdeskundige Roelie van Guldener kijkt met interesse naar de proeven. Ze ziet veel overbelaste mantelzorgers. “Je kunt zo wat vertrouwen krijgen en je hoeft niet alles zelf meer te doen”, vertelt ze. “Je kunt het wat meer uit handen geven omdat je weet dat het goed geregeld is op de achtergrond. Dat geeft een stuk rust.”

Ook voor de reguliere zorg zien Derks en zijn compagnon voordelen. “Dit is ontzettend interessant voor bijvoorbeeld de nachtdiensten. Daar is geen personeel voor te krijgen. Op deze manier kunnen we betrouwbaar, efficiënt en makkelijk nachtzorg ondersteunen.”

Ten koste van menselijk contact?

Gaat het niet ten koste van het menselijk contact? Daar vreest Van Guldener in de mantelzorg niet voor. “Dit zou juist een stukje verruiming kunnen geven aan de mantelzorger om in te zoomen op de relatie met de persoon waarvoor je zorgt. Als mantelzorger moet je veel dingen doen. Dan ben je soms zo aan het zorgen dat je relatie op persoonlijk vlak veel minder wordt. Met technologie kun je dat wat wegnemen.”

Wel hoopt ze dat de software in de zorg niet gebruikt gaat worden om die nog verder af te schalen. “Dat zou in mijn ogen een slechte zaak zijn, maar de technologie kan wel een deel overnemen waardoor je je op de juiste zorg kunt focussen.”

Derks hoopt dat in de toekomst zorginstellingen transparant gaan zijn waarvoor ze de software gaan gebruiken. “De zorg moet verbeteren”, stelt Derks. “Ik denk niet dat technologie dé toekomst is. De technologie moet ondersteunend zijn aan de zorg en aan de relaties tussen mensen.”

RTV Drenthe: Valtes en AI in de zorg

Lees ook over:

Gemoedsrust en vrijheid voor jou en je dierbare.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Naam*

Lead Gen Nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Naam*

Gemoedsrust en vrijheid voor jou en je dierbare.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Naam*
Valtes Care B.V. Industrieweg 1 9402 NP Assen