Valtes wint Noord-Nederlandse finale Nationale Zorginnovatieprijs

Vrijdag 16 oktober kwam er een mooi artikel uit op RTV Drenthe naar aanleiding van een radiointerview met co-founder Erjen Derks. Onderwerp: Valtes wint Noord-Nederlandse finale Nationale Zorginnovatieprijs. Belangrijk want mantelzorg is de crisis van de toekomst. Het oorspronkelijke artikel is te lezen via deze link.

Het bedrijf Valtes uit Assen heeft deze week de regionale Zorginnnovatie Award van Noord-Nederland gewonnen met een mantelzorg-applicatie. Met die app maakt de onderneming van Erjen Derks en John Beuving nu ook kans op de Nationale Zorginnovatieprijs, waarvan de winnaar dit voorjaar wordt bekendgemaakt.

Het is de bedoeling dat de app vanaf het voorjaar kan worden gebruikt.

Inspelen op vraagtekens bij mantelzorgers

De uit Beilen afkomstige Derks en Beuving hebben een app ontwikkeld die fungeert als digitale assisent voor mantelzorgers. Daarmee speelt Valtes in op de ontwikkeling waarin mantelzorg een steeds grotere rol speelt. “Veel mensen noemen zichzelf geen mantelzorger, maar dragen wel de zorg voor hun hulpbehoevende ouders of broer of zus op zich. En ze zitten daarbij vaak nog met veel vraagtekens”, weet Derks.

“Wat voor ondersteuning heeft iemand bijvoorbeeld nodig?”, gaat hij verder. Om daarop antwoord te krijgen, krijg je na het downloaden van de app een aantal persoonlijke vragen – “privégegevens invullen is niet nodig” – voorgelegd, waardoor een beeld kan worden gevormd met welke hulpvragen de zorgbehoevende allemaal in aanraking kan komen.

“Denk dan aan heel laagdrempelige dingen, zoals waar je precies moet aankloppen als je hulp nodig hebt”, legt Derks uit. “Maar ook wat je precies moet doen om de juiste zorg te verlenen, hoe je een regiotaxi bestelt of hoe je een testament opstelt. Negen van de tien keer weet je het antwoord niet en loop je achter de feiten aan. Met zo’n digitale assisent komt de juiste informatie op het juiste moment bij de juiste persoon.”

‘Technologie heeft steeds belangrijkere rol’

Dat de mantelzorg-applicatie van Valtes als regiowinnaar werd aangewezen is volgens de jury omdat het een innovatie is die inspeelt op het besef dat een duurzame toekomst van zorg en gezondheid niet zonder mantelzorgers kan. Volgens de jury heeft technologie – waaronder Artificial Intelligence (AI) – een steeds belangrijkere rol om mantelzorgers te assisteren en te ontzorgen.

Lees verder onder de foto

John Beuving en Erjen Derks met hun radar

John Beuving en Erjen Derks© Josien Feitsma / RTV Drenthe

Mede door de bezuinigingen die de zorgsector treffen denkt Derks dat er in de jaren die voor ons liggen steeds vaker wordt teruggevallen op mantelzorg en daar kan de app dan bij helpen. “En daarin kun je ook ervaringsverhalen van andere mantelzorgers lezen en meer te weten komen over taboes, want er heerst nog altijd veel frustratie rondom dit onderwerp. Daarmee geven we het gevoel dat je er niet alleen voor staat.”

Genoegen nemen met hoe de app nu in elkaar zit heeft het tweetal overigens niet, want Derks en Beuving zijn zich al aan het oriënteren op zoveel mogelijk gebruiksgemak. Zo worden er in samenwerking met Biblionet Drenthe testen gedaan met taalexperts om de app zo laagdrempelig te houden voor gebruikers.

Prijzengeld

“Begin april gaan we live met de app in de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Tynaarlo en Midden-Drenthe. Zo kunnen we in die gemeenten maatwerk bieden. Wil je weten waar in Assen je precies moet aankloppen voor een bepaalde Wmo-voorziening? Dan krijg je er direct een rechtstreeks telefoonnummer bij”, legt Derks uit.

Hij hoopt dat ook andere gemeenten overstag gaan, zodat mantelzorgers altijd kunnen terugvallen op digitale hulp.

Of Valtes met de mantelzorg-assistent de Nationale Zorginnovatieprijs in de wacht sleept, is nog even afwachten. Op 21 maart buigt een landelijke vakjury zich over deze zorginnovatie en op 10 april volgt de uitslag. Mocht de keuze van de vakjury op Valtes vallen, dan zit daar een prijs van tienduizend euro aan vast. Er is ook nog een publieksprijs te vergeven, die goed is voor vijfduizend euro.

Valtes wint Noord-Nederlandse finale Nationale Zorginnovatieprijs

Lees ook over:

Gemoedsrust en vrijheid voor jou en je dierbare.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Naam*

Lead Gen Nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Naam*

Gemoedsrust en vrijheid voor jou en je dierbare.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Naam*