Succesvol symposium: Een toekomst van gedeelde zorg
Het eerste Valtes-minisymposium ‘Een toekomst van Gedeelde Zorg’ is achter de rug! Het evenement vond op 29 mei plaats in DNK (De Nieuwe Kolk) onder leiding van moderator Miguel Ririhena, in 2022 beste bestuurder van een kleine gemeente.
Een toekomst van gedeelde zorg, met een belangrijke boodschap vanuit de vier sprekers: het is tijd voor lef en daadkracht. Het is tijd om in beweging te komen en gezamenlijk verantwoordelijkheid te pakken.
Het gezondheidslandschap piept en kraakt onder de dubbele vergrijzing en de stijgende personeelstekorten. En het valt niet te ontkennen dat mantelzorgers in die nieuwe situatie een nog grotere rol gaan spelen. Waarbij gemeenschappen een ontzettend belangrijke rol gaan spelen. Maar ondersteuning op dit gebied schiet helaas, ondanks alle goede inzet, nog steeds te kort.
Naast zijn persoonlijke mantelzorg-verhaal gaf wethouder Jan Broekema van de Gemeente Assen een inkijkje in de opgaven voor gemeenten. “Het is belangrijk dat we mantelzorgers bereiken en dat ze weten dat er ondersteuning is wanneer er behoefte aan is. Er is behoefte aan een stevige bewustwordingscampagne om mantelzorger te kunnen bereiken.”
Bestuurder van NNCZ Roeli Mossel bood inzicht in hoe NNCZ omgaat met de toekomstige opgaven, maar ook waar zij hun hoop op hebben gevestigd. “Gemeenschappen zijn voor ons het grootste deel van de oplossing. We zien ontzettend waardevolle initiatieven ontstaan in diverse dorpen. Zo zijn er in Hollandscheveld straatcoördinatoren, en in dat dorp is er geen mantelzorger niet bekend.”
Marcel Garritsen, oud-directeur van een mantelzorgkoepel in Twente, en tevens op zijn 64e gepromoveerd op het onderwerp mantelzorg, gaf heel treffend weer dat er nog een wereld te winnen is. “Mantelzorgers moeten een gelijkwaardige plek krijgen in het zorgproces. We zijn meer dan een contactpersoon.” Bovendien gaf Marcel tal van mooie voorbeelden aan de hand van de door hem geschreven boeken ‘En hoe gaat het eigenlijk met jou?’
Erjen Derks van Valtes sloot uiteindelijk af een bijdrage die begon met een oproep om echt vaart te maken en met het probleem aan het werk te gaan vanuit een gedeelde opgave. “Want we zijn niet alleen allemaal een deel van de oplossing, maar we ervaren vroeg of laat ook uiteindelijk een groot deel van de consequenties van het probleem.” Daarna volgde nog een vertrouwelijk inkijkje in het ontwikkelpad van de Valtes-app, werd er gereflecteerd op de eerste 1000 regionale gebruikers sinds de start van de campagne 20 dagen geleden, en werden de laatste resultaten en toekomstmogelijkheden van de radarsensor getoond.
Hartelijk dank aan Miguel Ririhena voor de bezielende begeleiding van deze ontzettend mooie middag! Met een strak tijdschema, mooie introducties en goede vragen aan de diverse sprekers wist hij de dag tot een mooi einde te brengen!
De aftermovie volgt snel! Stay tuned!!