Kijk op mantelzorg: Alfred Schoenmaker (Sterk Lokaal)
In deze rubriek vragen we in samenwerking met het Drents Platform Mantelzorg de lijsttrekkers van Drentse partijen hoe zij aankijken tegen mantelzorg, de vergrijzing en langer thuis wonen. Hoe kijken zij naar deze crisis in wording?
Steeds meer mensen worden ouder en wonen langer thuis. De verwachting is dat het aantal 80-plussers in Nederland stijgt naar boven de 2,5 miljoen mensen. Tegelijkertijd stijgt het tekort aan (zorg)personeel, ook in Drenthe. In de toekomst zal er dus steeds meer op de schouders van mantelzorgers terecht gaan komen. En dat terwijl er nu al een grote druk ligt op het bewaren van de privé-, werk- en zorgbalans van mensen die voor hun eigen familie of vrienden zorgen. Met als gevolg mentale stress, een slechtere ervaren gezondheid en bijvoorbeeld arbeidsuitval.
Algemeen:
Naam: Alfred Schoenmaker
Beroep (of vorig beroep): Directeur/eigenaar Retrospect Boekproducties.
Leeftijd: 53 jaar
Partij: Sterk Lokaal Drenthe
Wat zijn je eigen ervaringen met mantelzorg?
Mijn ervaringen met mantelzorg is vooral de zorg voor mijn moeder die door een sterk afnemende gezondheid de laatste jaren van haar leven zeer hulpbehoevend was.
Welke uitdagingen zie je als het gaat om mantelzorg?
Naast de hulp die je als vanzelfsprekend wilt bieden vergt het heel wat inplannen binnen je dagelijkse activiteiten om mantelzorg te kunnen verlenen. Daarnaast is er voor de mantelzorger de constante geestelijke druk omtrent het achteruitgaan van de gezondheid van de mantelzorg behoevende. Daarbij ook de druk over hoe de aanpassingen in huizen van de mantelzorg behoevende gerealiseerd moeten worden. Tevens word je ongewild haast specialist in het ziektebeeld van de persoon in kwestie en moet je er voor waken dat het niet je gehele leven gaat bepalen.
Welke rol kan de Provincie hebben in het bespreekbaar maken van de problematiek?
De rol van de provincie kan coördinerend zijn in de provincie. Daarbij kunnen ze faciliterend optreden en ook financieel bijdragen indien gewenst.
Om het huidige zorgstelsel in de benen te houden zou 1 op de 4 mensen in de zorg moeten gaan werken, vergeleken met 1 op de 6 op dit moment.
Hoe zien jullie die toekomst en wat is daarin de rol van de Provincie?
Aan het zorgstelsel op zich kan de provincie niet zoveel doen. Maar het is een pré om mensen met afnemende gezondheid zo lang mogelijk te laten wonen in de vertrouwde omgeving te laten wonen. Dat is beter voor de patiënt en uiteindelijk ook goedkoper voor de samenleving. De rol van de provincie zou faciliterend kunnen zijn om bv mantelzorgers te helpen in het soms doolhof om de regels. Daarnaast kan de provincie. Gemeenten ondersteunen bij het opzetten van trainingen voor mantelzorgers. Financiële steun bij het waarderen van mantelzorgers kan ook helpen bij te dragen aan de waardering voor de mantelzorgers.
Hoe kijk je aan tegen technologie in de zorg en bij mensen thuis?
Dat ziet Sterk Lokaal Drenthe als één van de oplossingen om het werk voor de mantelzorger behapbaar te houden.
Hoe stimuleert de partij dat mantelzorg en Drentse respijtmogelijkheden stevig op de regionale en lokale agenda’s blijft staan?
Sterk Lokaal Drenthe is als platform van de lokale partijen continue in verbinding met de Gemeenten waar een groot deel van de ondersteuning voor mantelzorg geregeld wordt. Wij blijven alert op wat er speelt en houden de vinger aan de pols. Als er ontwikkelingen zijn waarbij de provincie kan ondersteunen zullen we dat zeker aan de kaak stellen. Zo hebben we dat ook gedaan met het risico op te weinig huisartsen in Drenthe en de slechte mobiele bereikbaarheid van de huisartsen.
Wat is jullie ambitie voor de aankomende tien jaar op het gebied van mantelzorg?
Blijven monitoren en ingrijpen als dit nodig is. Daarbij zullen we altijd openlijk mantelzorgers waarderen voor hun inspanningen.