Kijk op mantelzorg: Tom Koekoek (SGP)
In deze rubriek vragen we in samenwerking met het Drents Platform Mantelzorg de lijsttrekkers van Drentse partijen hoe zij aankijken tegen mantelzorg, de vergrijzing en langer thuis wonen. Hoe kijken zij naar deze crisis in wording?
Steeds meer mensen worden ouder en wonen langer thuis. De verwachting is dat het aantal 80-plussers in Nederland stijgt naar boven de 2,5 miljoen mensen. Tegelijkertijd stijgt het tekort aan (zorg)personeel, ook in Drenthe. In de toekomst zal er dus steeds meer op de schouders van mantelzorgers terecht gaan komen. En dat terwijl er nu al een grote druk ligt op het bewaren van de privé-, werk- en zorgbalans van mensen die voor hun eigen familie of vrienden zorgen. Met als gevolg mentale stress, een slechtere ervaren gezondheid en bijvoorbeeld arbeidsuitval.
Algemeen:
Naam: Tom Koekoek
Beroep (of vorig beroep): Student, Ondernemerschap en retailmanagement HBO
Leeftijd: 20
Partij: SGP
Wat zijn je eigen ervaringen met mantelzorg?
Weinig inderdaad! Ik ben jong en gelukkig weinig te maken met mantelzorg. Echter mijn oma heeft een hersenbloeding en is revaliderende. Dus het komt nu wel dichtbij!
Welke uitdagingen zie je als het gaat om mantelzorg?
De uitdaging is dat er denk ik relatief weinig animo voor is. Je ziet best veel dat ouderen naar een bejaardenhuis gaan en dat mensen niet meer de moed hebben het zelf te doen.
Welke rol kan de Provincie hebben in het bespreekbaar maken van de problematiek?
Ik denk dat wij als provincie dit juist kunnen ondersteunen en zelf stimuleren. Het is heel persoonlijk en mooi als het mogelijk is mantelzorg aan je (groot)ouders te verlenen. Echter is hier vaak aanpassing nodig van het huis etc. Als provincie kunnen we dit bespreekbaar maken door er een agendapunt van te maken… sociale agenda!
Om het huidige zorgstelsel in de benen te houden zou 1 op de 4 mensen in de zorg moeten gaan werken, vergeleken met 1 op de 6 op dit moment.
Hoe zien jullie die toekomst en wat is daarin de rol van de Provincie?
Als provincie kun je relatief weinig betekenen voor de zorg. Echter zullen er ook landelijk innovaties moeten komen. De zorg moet persoonlijk blijven dus de mensen zijn hard nodig. We kunnen stimuleren dat de scholing aansluit bij de werkgelegenheid in de zorg.
Hoe kijk je aan tegen technologie in de zorg en bij mensen thuis?
Het kan een hele mooie oplossing zijn. Echter moeten we niet vergeten dat sommigen behoefte hebben aan persoonlijke aandacht. Maar ook dat laatste zijn er technologieën voor die dit mogelijk maken. Op z’n minst onderzoek en pilots waard.
Hoe stimuleert de partij dat mantelzorg en Drentse respijtmogelijkheden stevig op de regionale en lokale agenda’s blijft staan?
We hebben een sociale agenda met veel te veel ideeën en te weinig geld. Dat moet anders en kan ook anders. Landelijk kunnen we als provincie ook lobbyen voor een goede steunmaatregel op dit onderwerp. Daarin heeft zeker de SGP met de christelijke achtergrond een plicht.
Wat is jullie ambitie voor de aankomende tien jaar op het gebied van mantelzorg?
SGP is relatief klein maar we willen zeker een warm geluid op dat gebied vertolken. Het is makkelijk om te zeggen we gaan dit keihard verbeteren. Wel wil de SGP beloven dat ze haar best gaat doen om de mantelzorg te ondersteunen.